Je houdt er misschien geen rekening mee, maar als particulier kun je verzeild raken in een conflict. In dat geval is het handig als je een beroep kunt doen op juridische hulp zonder dat je zelf opdraait voor de kosten hiervan. Een rechtsbijstandverzekering biedt dan uitkomst. Ben je momenteel nog niet verzekerd voor rechtsbijstand, maar wil je dit wel? Lees dan vooral verder, want met het onderstaande stappenplan is een rechtsbijstandverzekering afsluiten een fluitje van een cent. 
 

Stap 1: kies een basisdekking

Wie een rechtsbijstandverzekering af wil sluiten, kiest allereerst een basisdekking. De meeste verzekeraars bieden verschillende opties aan. Zo biedt Univé bijvoorbeeld ‘Verkeer en Voertuigen’ en ‘Consument, Koop & Wonen’ aan als basisdekkingen. Met eerstgenoemde dekking ben je verzekerd voor rechtshulp bij het verhalen van (letsel)schade in het verkeer, terwijl je met de andere dekking verzekerd bent voor rechtshulp bij aankopen, je woning en (letsel)schade buiten het verkeer. Je kunt één van beide kiezen, maar het is ook mogelijk om ze allebei af te sluiten. Om te bepalen wat in jouw situatie de beste keuze is, kijk je naar de dekking.
 

Stap 2: bepaal of je aanvullende dekkingen nodig hebt

Met de basisdekking van een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van rechtshulp wanneer jij het nodig hebt, maar toch is dit niet voor iedereen voldoende. Daarom kun je in de tweede stap één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluiten. Waar jij je precies aanvullend voor kunt verzekeren, hangt af van de verzekeraar waarbij je een rechtsbijstandverzekering afsluit. Toch kun je vaak kiezen uit dekkingen met betrekking tot familie, relaties en erfenis, werk en salaris, uitkeringen, toeslagen en pensioen en belasting en vermogen. De aanvullende dekkingen kunnen per verzekeraar overigens verschillen.
 

Stap 3: vul je gegevens in

Heb je een basisdekking gekozen en weet je inmiddels ook of je aanvullende verzekeringen af wilt sluiten? Dan ben je bij stap 3 aangekomen. Het enige wat je hier hoeft te doen, is een aantal persoonsgegevens invullen. Een verzekeraar wil onder meer je naam, geslacht, geboortedatum, postcode, huisnummer, telefoonnummer en e-mailadres weten. Als je een partner hebt, wil een verzekeraar ook zijn/haar gegevens weten. Tot slot vul je het rekeningnummer in voor het afschrijven van de premie.
 

Stap 4: controleer of alles klopt

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen? Dan kun je een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Verstuur je aanvraag niet direct, maar controleer nog even of alles klopt. Het kan namelijk voorkomen dat je bij het invullen van je gegevens een klein foutje hebt gemaakt. Door alles nog een keer goed door te lopen, voorkom je dat je onjuiste informatie verstrekt of een verkeerde dekking kiest.
 

Stap 5: verstuur je aanvraag

Als alle gegevens kloppen, verstuur je de aanvraag voor je rechtsbijstandverzekering. De verzekeraar buigt zich vervolgens over je aanvraag en houdt je op de hoogte van de voortgang. Het kan zijn dat je direct verzekerd bent, maar dit hoeft niet. Er zijn namelijk verzekeraars die met wachttijd werken. In dat geval heb je pas na een bepaalde periode recht op juridische hulp.