Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV is nog niet verplicht voor zzp’ers. De verwachting is dat hier in 2027 verandering in komt, want het kabinet en vakbonden willen een AOV verplichten voor alle ondernemers. Je kunt wachten op het moment tot je deze verzekering af moet sluiten, maar het is verstandig om je nu alvast te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Twijfel je nog? Wij zetten hier 3 redenen op een rijtje om als zzp’er nu alvast een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
 

1. Verzekerd van een uitkering

Kun je door ziekte, ongeval, een burn-out of zwangerschap langere tijd niet werken? Dan kan dit grote gevolgen hebben, zowel zakelijk als privé. Aangezien je als zzp’er de enige werknemer van een bedrijf bent, komt er mogelijk geen geld binnen als je niet werkt. Het gevolg hiervan is dat jij jezelf geen salaris uit kunt keren. De meeste zzp’ers kunnen het wel een tijdje zonder inkomen volhouden, maar het wordt een ander verhaal als je maandenlang niet kunt werken. Je moet dan je eigen geld gebruiken om rond te komen en dat is geen pretje.

Om te voorkomen dat jij je privévermogen aan moet spreken, sluit je een AOV af. Je hebt dan recht op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Je verzekeraar betaalt je iedere maand een bedrag uit, waardoor het makkelijker wordt om rond te komen. De hoogte van de uitkering hangt af van een aantal factoren, zoals het verzekerde bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid.
 

2. Voorkomen en beperken van arbeidsongeschiktheid

Zzp’ers die een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, doen dit vooral vanwege de uitkering. Er zijn echter meerdere redenen om voor een AOV te kiezen. De meeste verzekeraars bieden namelijk ook preventiediensten aan om arbeidsongeschiktheid te voorkomen en beperken. De mate van ondersteuning kan per verzekeraar verschillen. Reden genoeg om je hier goed in te verdiepen voordat je daadwerkelijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Op deze manier voorkom je dat je een AOV afsluit waar je spijt van krijgt.

3. Hulp bij re-integratie

Als je arbeidsongeschikt raakt, wil je ongetwijfeld snel weer aan het werk. Loop alleen niet te hard van stapel, want dit kan er juist voor zorgen dat je nog langer uit de roulatie bent. Met een AOV voorkom je dit, want een verzekeraar helpt bij re-integratie. De specialisten zorgen dat je op een verantwoorde manier re-integreert, waardoor je voorkomt dat je té vroeg weer aan het werk gaat. Veel verzekeraars bieden je bovendien de mogelijkheid experts advies te vragen over je gezondheid en bedrijfsvoering, zodat de toekomst van je bedrijf niet in gevaar komt.
 

Sluit een AOV voor zzp’ers af

Ben je zzp’er, maar heb je nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan wil je er na het lezen van de bovenstaande tekst misschien alsnog eentje afsluiten. Ga dan op zoek naar een verzekeraar die een AOV zzp aanbiedt. Deze verzekering is volledig op maat gemaakt voor zzp’ers. Voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering hoef je overigens de deur niet meer uit, want je kunt dit tegenwoordig online regelen.