Heb je een eigen huis? Dan is de kans groot dat hier en hypotheek op zit. Zo’n lening maakt het namelijk mogelijk om een woning te kopen. Om een hypotheek af te sluiten, richt jij je tot een hypotheekverstrekker. Veel mensen brengen hun lening de gehele looptijd onder bij dezelfde verstrekker. Toch zien we steeds vaker dat mensen hun hypotheek oversluiten. Twijfel je of dit iets voor jou is? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen je hier wat de voordelen van oversluiten zijn en wat dit jou kost.

Voordelen van oversluiten
Ondanks dat steeds meer Nederlanders hun hypotheek oversluiten, ziet lang niet iedereen hier het nut van in. Herfinancieren is inderdaad niet altijd zinvol, maar sluit dit niet op voorhand uit. Waarom niet? Omdat een hypotheek herfinancieren de nodige voordelen met zich mee kan brengen. Om jou hierop te wijzen, zetten we hier de grootste voordelen van oversluiten op een rijtje.

1) Lagere hypotheekrente
Een hypotheek oversluiten is interessant als de rente (flink) lager ligt dan bij het afsluiten van jouw hypotheek. Breng je jouw hypotheek onder bij een andere geldverstrekker? Dan profiteer je van de huidige rentestand. Het grote voordeel hiervan is dat je minder betaalt voor jouw hypotheek. De rente ligt immers lager, waardoor geld lenen goedkoper is.

2) Rente voor langer tijd vastzetten
Als de rentestand gunstig is, zet je deze waarschijnlijk voor langere tijd vast bij het afsluiten van een hypotheek. Is jouw rentevaste periode inmiddels al ten einde? Overweeg de hypotheek dan over te sluiten. In dat geval kun je de rente namelijk opnieuw voor een langere tijd vastzetten. Zodoende voorkom je dat je straks meer gaat betalen voor de lening door een stijgende rente.

3) Hogere hypotheek mogelijk
Ben je van plan om jouw huidige woning te verbouwen? Dan kan oversluiten ook interessant zijn. Een verbouwing kost namelijk flink wat geld. Als je jouw hypotheek oversluit, kun je de kosten voor de verbouwing meenemen in de nieuwe lening. Dit kan uiteraard alleen als jouw inkomen dit toelaat en de hypotheekverstrekker ermee instemt.

Wat betaal je voor herfinancieren?
Wil je jouw hypotheek oversluiten? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een zogeheten boeterente. Dit is een bedrag dat jouw huidige hypotheekverstrekker je in rekening kan brengen als je de lening eerder aflost dan afgesproken. Zie het als een vergoeding aan de hypotheekverstrekker voor de misgelopen rente. De hoogte van de boeterente verschilt per situatie. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren, zoals de hoogte van het hypotheekbedrag en de resterende rentevaste periode. Laat je door deze boeterente overigens niet weerhouden om jouw hypotheek over te sluiten. Zelfs met deze kosten kan oversluiten nog steeds lucratief zijn.

Schakel een professional in
Veel mensen vinden het lastig om in te schatten of zij er goed aan doen hun hypotheek over te sluiten. Begrijpelijk, want je moet rekening houden met een flink aantal dingen. Weet je niet wat in jouw situatie de beste keuze is? Maak dan nooit zelf een keuze, maar doe een beroep op een professional. Als je voor hypotheekadvies in Haarlem kiest, krijg je ondersteuning van een hypotheekadviseur van Vita Hypotheekadvies. Deze professional bekijkt jouw huidige hypotheek en vergelijkt deze met andere hypotheken. Op basis hiervan adviseert hij jou of overstappen al dan niet interessant is. Een oriëntatiegesprek bij Vita Hypotheekadvies is altijd gratis en vrijblijvend.