Eindelijk je droomhuis gevonden en ga je nu samenwonen met je partner of woon je al samen? En ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Zo voorkom je problemen over de verdeling van je huishoudelijke kosten en over wat er moet gebeuren als jullie uit elkaar gaan.

Wat is een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract kun je afspraken maken met je partner, zoals wie de boodschappen betaalt en wie de eigenaar is van de gezamenlijke auto. Ook kun je bepalen wie er in het huis mag blijven, indien een van jullie iets overkomt. 

Waarom stel je een samenlevingscontract op?

Het opstellen van een notarieel samenlevingscontract heeft vele voordelen:

  • Hypotheek: banken vragen meestal om een bewijs van samenwonen voordat ze een hypotheek verstrekken.  
  • Partnerpensioen: door het hebben van een samenlevingscontract spaar je voor elkaars partnerpensioen. De langstlevende krijgt dit uitgekeerd na overlijden van de partner.  
  • Fiscaal partnerschap: als fiscale partners kunnen jullie samen belastingaangifte doen. Hierbij kunnen jullie je inkomsten en aftrekposten onderling verdelen. Als fiscale partners kan je genieten van belastingvoordelen. 
  • Vrijstelling erfbelasting: je kunt een vrijstelling voor de erfbelasting aanvragen als jouw partner komt te overlijden, waardoor er €661.328,- wordt vrijgesteld van erfbelasting. Je kan hier al na zes maanden samenwonen aanspraak op maken, mits je natuurlijk een samenlevingscontract hebt! 

Je samenlevingscontract geeft ook zekerheid, wanneer je onverhoopt toch in een conflict belandt met je partner. Zo ben je zeker over waar je recht op hebt, omdat je afspraken op papier hebt staan. 

Wat regel je in een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract leg je de gemaakte afspraken tussen jullie vast. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan: 

  • Hoe verdelen jullie de huishoudelijke kosten? Zoals bijvoorbeeld de huur. 
  • Hoe verdelen jullie de gezamenlijke spullen zoals de auto? 
  • Of je partner de gezamenlijke spullen mag houden als jou iets overkomt. 
  • Of je partner in jullie huis mag blijven wonen als jou iets overkomt. 
  • Hoe worden jullie spullen verdeeld als jullie uit elkaar gaan?

Tenslotte raden wij het altijd aan om een verblijvingsbeding op te nemen. Wanneer je dat doet, kan je in het huis blijven wonen als je partner overlijdt. Let wel op: hebben jullie kinderen? Stel dan twee gelijke testamenten op en een samenlevingscontract. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat jullie erfgenamen kunnen aanwijzen en je tegelijkertijd alle zaken kan regelen voor je kind. Denk bijvoorbeeld aan het aanwijzen van een voogd. Enkel een samenlevingscontract is dan niet langer voldoende.

 Bekijk ook vooral de checklist van de Rijksoverheid over waar je rekening mee moet houden bij het regelen van je samenlevingscontract. 

Wanneer stel je een samenlevingscontract op?

Of je nu al jaren samenwoont of in de nabije toekomst gaat samenwonen, in beide gevallen is het aan te raden om een samenlevingscontract op te stellen. Dit geeft je ten alle tijde zekerheid voor de toekomst. 

Hoe stel je een samenlevingscontract op?

Je kan je samenlevingscontract rechtstreeks regelen bij een notaris of deze eenvoudig online opstellen met je partner. Het voordeel van het online opstellen is dat de kosten niet te hoog oplopen en je snel je samenlevingscontract in handen hebt. Bij Ligo helpen we graag met het opstellen van je samenlevingscontract. 

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over het samenlevingscontract? Ons team van juristen en notarissen staan voor je klaar en geeft graag vrijblijvend advies via 020-3031043. Heb je een vraag laat in de avond of in het weekend? Spreek ons dan aan via de online chat op onze website www.ligo.nl en je krijgt binnen enkele minuten antwoord.