Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, het is verplicht om je scooter te verzekeren in Nederland. In de basis is alleen een zogenoemde WA scooterverzekering verplicht. Deze verzekering omtrent wettelijke aansprakelijkheid zorgt ervoor dat je verzekerd bent voor schade die je toebrengt aan een ander. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen scooter. Als je rijdt zonder dat je scooter een WA-verzekering heeft, kun je een boete ontvangen. Het nemen van dit risico is onnodig, gezien een WA-verzekering vaak maar een paar euro in de maand hoeft te kosten. Naast deze verzekering omtrent wettelijke aansprakelijk zijn er nog een aantal aanvullende verzekeringen te verkrijgen, deze zijn optioneel en dus niet verplicht.

Verschillende dekkingen en scooterverzekeringen

Een scooter dien je dus minimaal WA te verzekeren. Heb je dit gedaan, dan kun je desgewenst nog een aanvullende dekking afsluiten. Dit is verstandig wanneer je ook graag schade aan je eigen scooter wil verzekeren. Sommige situaties heb je immers niet in de hand. Een scooter kan bijvoorbeeld beschadigd raken door weersomstandigheden of door een plotselinge val. Je kunt hiervoor in beginsel twee aanvullende dekkingen nemen die een aanvulling vormen op de bij wet verplichte WA-scooter of brommerverzekering.

  • WA met beperkt casco: dit dekt naast schade aan anderen ook schade door storm, brand of diefstal. De meest voorkomende vormen van schade zijn hiermee dus gedekt. Deze dekking kies je met name wanneer je niet het risico wilt nemen dat schade veroorzaakt door externe factoren voor je eigen rekening komt. Breng je echter schade aan je eigen scooter aan, bijvoorbeeld door een val, dan zal dit hier doorgaans niet onder vallen.
  • All-risk: dit is de meest uitgebreide dekking, het wordt hierom ook wel een volledige cascoverzekering genoemd. Alles wat in beperktere dekkingen valt is inbegrepen, alleen nu vallen er meer situaties onder. Wanneer je bijvoorbeeld zelf schade toebrengt aan je scooter zal dit doorgaans vallen onder de dekking van all-risk. Houd er rekening mee dat dit niet altijd het geval is, dit verschilt immers per verzekeraar. Een all-risk dekking dekt vaak ook accessoires, bijvoorbeeld schade aan een helm.

Daarnaast is het mogelijk om verschillende aanvullende verzekeringen af te sluiten. Deze verzekeren je tegen verscheidene specifieke risico’s. Een voorbeeld is een ongevallenverzekering voor opzittenden. Deze is verstandig af te afsluiten wanneer je geregeld rijdt met iemand achterop. De ongevallenverzekering voor opzittenden dekt namelijk de medische kosten van de opzittenden (rijder en bijrijder) na een ongeval.