Een huis is geen investering die je maandelijks of zelfs jaarlijks maakt. De meeste mensen verhuizen gemiddeld maar 1 of 2 keer in hun leven. Uiteraard bevestigen de uitzonderingen de regels, maar de meeste mensen hoeven slechts een aantal keer bij de notaris te zitten voor hun huis.  Wanneer je overgaat naar een huis kopen of huren kan dit veel stress meegeven. Gelukkig zijn er een aantal algemene tips als het gaat om het kopen van een huis. Hieronder vind je een aantal handige tips & tricks met betrekking tot het kopen van een huis.

Bepaal je budget

We leven in een kapitalistische wereld, dit betekent simpelweg dat niet iedereen hetzelfde verdient. Of dit positief of negatief is, is een andere discussie maar het is dus goed om voor jezelf een budget vast te stellen. Online heb je diverse handige tools waar je jouw salaris kan invullen en zodoende kan zien hoeveel je maximaal kunt lenen. Hierbij is het wel belangrijk te onthouden dat je tegenwoordig maar maximaal 100% van de waarde van je huis kan lenen als hypotheek. Maak een lijst met berekeningen van o.a. je maximale hypotheek, maar breng ook je schulden in kaart. Deze hebben namelijk invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Meer weten, klik dan hier voor een hypotheekadviseur Hengelo.

Laat je adviseren

Eén van de belangrijkste tips die ik je kan geven is dat je jezelf eens laat adviseren. Vrijwel alle eerste gesprekken bij een hypotheekverstrekker zijn vrijblijvend en deze kan je wijzen op zaken waar je misschien zelf nog niet zo 1,2,3 aan gedacht had. Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om een nieuwbouwwoning te kiezen moet je rekening houden met nog te maken kosten zoals verbouwing en tuinaanleg. Vraag een vrijblijvend hypotheekgesprek aan en je krijgt al een goede indicatie van wat je nou echt kan lenen en naar wat voor huizen je kan gaan kijken.

Hou je ogen open

Als je ongeveer weet wat je kan lenen en de hypotheekadviseur heeft dit beaamd, dan is het tijd om eens naar huizen te kijken. Stiekem heb je dit allang gedaan, maar met een beetje extra zekerheid in de rug kan je nu echt gaan kijken. Zoek de huizen binnen je budget en natuurlijk kies het huis waar jij je straks ziet wonen. Kijk ook niet alleen op de populaire huizensites, maar kijk eens binnen je lokale kringen en makelaars. Vaak geven zij handige tips en tricks aan bepaalde mensen nog voordat deze op de huizensites komen te staan. Zo heb je al een stapje voor op de rest die wel alleen op populaire huizensites kijkt.

Probeer daarnaast aan zoveel mogelijk mensen te vertellen dat op zoek bent naar een huis. De snelste weg is immers via je netwerk of het netwerk van je vrienden/familie.

De koopfase

Mocht je en mooie woning hebben gevonden die perfect aansluit bij je wensen. Dan is het tijd om een bot uit te brengen. Hopen dat je genoeg uitbrengt, maar laat je vooral niet gek maken. De markt is al gek genoeg. Breng alleen bod uit waar jezelf vertrouwd bij voelt.

De laatste stap is het regelen van de financiën en het oversluiten van het huis bij de notaris. Wanneer alles is afgerond kun je de eigendomsakte en hypotheekakte gaan ondertekenen bij de notaris